Βρίσκεστε εδώ: / / / Έλεγχος Γονιμότητας

Μία γυναίκα που πλησιάζει τα σαράντα και δεν έχει ακόμη κάνει παιδί, πολλές φορές αγχώνεται και συχνά φτάνει στο ιατρείο του γυναικολόγου με το αίτημα να ελέγξει τη γονιμότητά της. Το ίδιο ισχύει και για μια γυναίκα που ενώ έχει επαφές χωρίς προστασία για μεγάλο διάστημα δεν καταφέρνει να μείνει έγκυος.

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει αρχικά έναν γυναικολογικό έλεγχο και μία “συνέντευξη” με τη γυναίκα σχετικά με τις προσπάθειές της να μείνει έγκυος. Στη συνέχεια, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να προτείνει κάποιες ειδικές εξετάσεις εκτίμησης της γονιμότητας, που περιλαμβάνουν:

Έλεγχο ωορρηξίας: Εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα ορμονών ώστε να διαπιστωθεί αν παρουσιάζει ωορρηξία.

Υστεροσαλπιγγογραφία: Η εξέταση αξιολογεί την κατάσταση της μήτρας και των σαλπίγγων. Υγρό εγχέεται μέσα στη μήτρα και κατόπιν λαμβάνεται μια ακτινογραφία για να ελεγχθεί αν η μητρική κοιλότητα είναι φυσιολογική και αν το υγρό προχωρά κανονικά διαμέσου των φαλλοπιανών πόρων. Αποφράξεις ή προβλήματα εντοπίζονται συχνά και διορθώνονται με χειρουργικές μεθόδους.

Λαπαροσκόπηση: Εκτελείται υπό γενική αναισθησία και η διαδικασία εξετάζει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα. Τα πιο συνήθη προβλήματα που ανακαλύπτονται με τη λαπαροσκόπηση είναι η ενδομητρίωση και οι ουλές. Ο γιατρός μπορεί, επίσης να ανιχνεύσει ανωμαλίες στις σάλπιγγες και τη μήτρα.

Ορμονικός έλεγχος: Μπορεί να γίνει ώστε να ελεγχθούν τα επίπεδα των ωορρηκτικών ορμονών, καθώς και των θυρεοειδικών και υποφυσιακών ορμονών.

Έλεγχος ωοθηκικής επάρκειας, ώστε να προσδιοριστεί η πιθανή αποτελεσματικότητα των ωαρίων μετά την ωορρηξία.

Γενετικός έλεγχος: Μπορεί να διενεργηθεί με σκοπό να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία που προκαλεί υπογονιμότητα.

Υπερηχογράφημα πυέλου: Το υπερηχογράφημα πυέλου μπορεί να γίνει προκειμένου να αναζητηθεί νόσος στη μήτρα ή στις σάλπιγγες.

Η απόφαση για το ποιες εξετάσεις θα γίνουν και με ποια σειρά είναι κάτι που θα προκύψει κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας με τον γιατρό.

Εξετάσεις για τον άνδρα

Αρχικά γίνεται εξέταση των γεννητικών οργάνων και ερωτήσεις σχετικές με το ιατρικό ιστορικό του άνδρα- για τυχόν συμπαρομαρτούντες ασθένειες ή αναπηρίες, τη φαρμακευτική αγωγή και τις σεξουαλικές του συνήθειες.

Σπερμοδιάγραμμα: Το εργαστήριο θα αναλύσει το σπέρμα ως προς την ποιότητα, το χρώμα, την παρουσία λοιμώξεων ή αίματος.

Ορμονικός έλεγχος: Πρόκειται για μια αιματολογική εξέταση που θα προσδιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ανδρικών ορμονών.

Διορθικό υπερηχογράφημα και υπερηχογράφημα οσχέου: Μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να αναζητήσει καταστάσεις όπως παλίνδρομη εκσπερμάτιση και απόφραξη του εκσπερματιστικού πόρου.

Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Υποχρεωτικό πεδίο

Καλέστε μας

(+30) 211 182 3000

Επισκεφθείτε μας

Λεωφόρος Κηφισίας 14 & Χαλεπά
Μαρούσι 151 25

Μιλήστε μας