Βρίσκεστε εδώ: / / Εξέταση- ελπίδα για γυναίκες με αποτυχία εμφύτευσης

Μία πρωτοποριακή εξέταση, που δεν γίνεται πουθενά αλλού στη χώρα μας, έρχεται να δώσει ελπίδες σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές ή αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής. Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Innsbruck, ο μαιευτήρας -γυναικολόγος, Δρ. του Πανεπιστημίου της Βόννης, κ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Woman Center Athens διενεργεί μια ειδική εξέταση ικανή να εντοπίζει δύο νέους "ενόχους" στην αποτυχία μιας προσπάθειας σύλληψης, τα ΝΚ κύτταρα και τα πλασματοκύτταρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζερβομανωλάκης, σε σχετικό άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή", "η ποιότητα των εμβρύων που προκύπτουν από φυσιολογική σύλληψη ή μετά από διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφύτευσή τους μέσα στη μήτρα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις γυναικών με ιστορικό αποβολών ή αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, η καλή ποιότητα των εμβρύων δε συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή ανάπτυξη μετά την τοποθέτηση και εμφύτευσή τους στη μήτρα, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεται η εγκυμοσύνη".

 

Πού οφείλεται η αποτυχία στην εμφύτευση;  Ο ρόλος των κυττάρων ΝΚ και των πλασματοκυττάρων
Αν και οι αποβολές μπορεί να οφείλονται μεταξύ άλλων σε ανωμαλίες του γενετικού υλικού του εμβρύου, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, πολύποδες ή ινομυώματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμβρυικού σάκου, πρόσφατες μελέτες δίνουν έμφαση στο ρόλο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος της γυναίκας που εμποδίζουν την ομαλή εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα της. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κύτταρα NK (natural killers), που βρίσκονται φυσιολογικά στο ενδομήτριο είτε στη δεύτερη φάση του κύκλου είτε στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και προστατεύουν τον οργανισμό από μικρόβια, ιούς και καρκινικά κύτταρα, εμποδίζουν την εμφύτευση του εμβρύου και την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με πάνω από 5000 βιοψίες ενδομητρίου έδειξαν αυξημένο αριθμό κυττάρων ΝΚ σε περίπου 30% των γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Παράλληλα, οι φλεγμονές του ενδομητρίου είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το περιβάλλον εμφύτευσης. Ο ορισμός της χρόνιας ενδομητρίτιδας δεν είναι σαφής, ωστόσο η παρουσία των πλασματοκυττάρων ως κυττάρων φλεγμονής διαπιστώθηκε σε περίπου 10-15% των γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποβολές στην παραπάνω μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στις περιπτώσεις αυτές η φλεγμονή εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα ή συνοδεύεται από ήπιο κοιλιακό πόνο, πόνο κατά την επαφή, ανωμαλίες κύκλου ή έντονα υγρά στον κόλπο.


Πώς γίνεται η διάγνωση;
H διάγνωση γίνεται με βιοψία ενδομητρίου, όταν η γυναίκα βρίσκεται στη δεύτερη φάση του κύκλου. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή λήψης και δεν απαιτείται νάρκωση. Ιδανικά, η λήψη του υλικού μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με υστεροσκόπηση, για να αποκλειστεί η πιθανότητα πολύποδα ή ινομυώματος στη μήτρα που θα μπορούσε να εξηγήσει την αποβολή. Το υλικό στέλνεται άμεσα στη Γερμανία με το κατάλληλο δοχείο, για να μπορεί να εξεταστεί στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου.


Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα στην οποία διαπιστώνεται η ύπαρξη των παραπάνω κυττάρων στη βιοψία; Υπάρχει θεραπεία;
Η απαιτούμενη θεραπεία εξαρτάται από το αποτέλεσμα της εξέτασης. Στην περίπτωση των αυξημένων κυττάρων ΝΚ η χρήση σκευασμάτων που περιέχουν κορτιζόνη προκαλεί σημαντική ελάττωση των κυττάρων αυτών και ευνοεί την ευνοϊκή ανταπόκριση της μήτρας στην εμφύτευση. Επιπλέον, η λήψη ορών που περιέχουν ειδικά λιπίδια ελαττώνει την ενεργό δράση των κυττάρων ΝΚ, χωρίς ταυτόχρονα να συνοδεύεται από ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην περίπτωση της ύπαρξης αυξημένων ποσοστών πλασματοκυττάρων ή γενικότερα εικόνας φλεγμονής του ενδομητρίου, απαιτείται η λήψη αντιβιοτικών για ένα διάστημα δύο με τριών εβδομάδων. Στις μελέτες που έχουν ήδη γίνει έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιβιοτικά χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερη διαφορά στο είδος του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί.


Σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών είναι απαραίτητη η εξωσωματική γονιμοποίηση μετά τη διάγνωση;
Μια γυναίκα που συλλαμβάνει φυσιολογικά αλλά αποβάλλει το έμβρυο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου έχει αυξημένες πιθανότητες να συλλάβει ξανά χωρίς πρόβλημα μετά το τέλος της θεραπείας. Μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό είναι ενδεχομένως απαραίτητη η συνέχιση της αγωγής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση συνδυάζεται με προβλήματα στην αιμάτωση του εμβρύου, τη λεγόμενη θρομβοφιλία, η οποία είναι συχνή σε γυναίκες με ιστορικό θρομβώσεων ή εγκεφαλικών στην οικογένεια και ανακαλύπτεται με ειδικές εξετάσεις αίματος. Στις γυναίκες αυτές η αγωγή, ως αντιπηκτική αγωγή με ενέσεις ηπαρίνης και ασπιρίνη χαμηλής δόσης, συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.


Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται από το τέλος της θεραπείας μέχρι την επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Όταν παράλληλα με τη δυσκολία στην εμφύτευση των εμβρύων υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως απόφραξη σαλπίγγων, κακή ποιότητα σπέρματος ή ελαττωμένη ωοθηκική επάρκεια, που κάνουν απαραίτητη την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι καλό να γίνεται το επόμενο βήμα αμέσως μετά το τέλος της θεραπείας. Η εμπειρία δείχνει ότι χρόνιες καταστάσεις συνοδεύονται από υψηλές πιθανότητες υποτροπής, οπότε όσο γρηγορότερα γίνει η επόμενη προσπάθεια τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, ο ειδικός αναπαραγωγής θα κρίνει πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες, γιατί εκτός από το περιβάλλον της μήτρας η ανταπόκριση των ωοθηκών στη θεραπεία της διέγερσης είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας που κρίνει το αποτέλεσμα, γι’ αυτό και σε περίπτωση που υπάρχουν αιτίες που καθυστερούν την έναρξη θεραπείας, π.χ. η ύπαρξη κύστεων, αυτές θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη.


Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών ή αρνητικών προσπαθειών εξωσωματικής;
Σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Innsbruck είμαστε σε θέση να διενεργούμε τη βιοψία στο Kέντρο μας και να στέλνουμε το υλικό της εξέτασης στο ειδικό εργαστήριο στη Γερμανία. Η απάντηση λαμβάνεται εντός 10 ημερών, για να ξεκινήσουμε άμεσα με τη θεραπεία, ενώ παραμένουμε σε επικοινωνία με τους συναδέλφους στη Γερμανία και λαμβάνουμε τη συμβουλή τους σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Υποχρεωτικό πεδίο

Οι χώροι του Woman Center

Επιστημονικό προσωπικό

Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης
Ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης γεννήθηκε το 1975. Το 1992 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1998. Στη συνέχεια ακολούθησε την ειδικότητα Γυναικολογίας-Μαιευτικής στη Γερμανία.
Δρ. Φλώρα Σταυρίδη
Η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000.
Χριστιάνα Γερμανού, MSc
Γεννήθηκα το 1974 στην Αθήνα. Μετά από ενασχόληση με διάφορα αντικείμενα μελέτης επέλεξα να ασχοληθώ με την ψυχολογία.
Ευαγγελία Νικολοπούλου, Μαία
H Ευαγγελία γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, όπου και ζει σήμερα με τον σύζυγο και την κόρη της.
Άντα Στυλιανίδου, Δασκάλα yoga
Η Άντα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται με τη yoga από το 2003 και διδάσκει από το 2010. Τα μαθήματά της βασίζονται στα συστήματα YogaWorks, Hatha και Ashtanga Vinyasa.
Κρυσταλλία Οικονόμου, Γραμματεία

Η Κρυσταλλία γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και κατοικεί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας.

Μιλήστε μας

Μην αμελείτε την επικοινωνία με το γυναικολόγο σας. Για γυναικολογικά θέματα, θέματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης επικοινωνήστε μαζί μας, πείτε μας το ζήτημα που σας απασχολεί και θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας για τον προγραμματισμό πιθανού ραντεβού.

Μιλήστε μας

Καλέστε μας

(+30) 211 182 3000

Επισκεφθείτε μας

Λεωφόρος Κηφισίας 14 & Χαλεπά
Μαρούσι 151 25

Μιλήστε μας