Βρίσκεστε εδώ: / / Kατάψυξη εμβρύων: Αποτελεσματική και ασφαλής ακόμη και 25 χρόνια μετά

Η κατάψυξη γενετικού υλικού στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποκτά άλλες διαστάσεις μετά το πρόσφατο επίτευγμα γέννησης ενός υγιούς κοριτσιού μετά από εμβρυομεταφορά εμβρύου που είχε καταψυχθεί 25 χρόνια νωρίτερα στην πολιτεία Τεννεσσή των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια κατάψυξης εμβρύου που οδήγησε σε γέννηση υγιούς παιδιού παγκόσμια, καθώς το τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό αφορούσε 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η μητέρα και ο πατέρας, 25 και 33 ετών αντίστοιχα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών λόγω κυστικής ίνωσης του πατέρα. Έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων, που είχαν καταψυχθεί πριν 25 χρόνια και ήταν διαθέσιμα μέσα σε ένα ανώνυμο πρόγραμμα δωρεάς εμβρύων.

Μετά από υστεροσκόπηση και αφαίρεση ενός πολύποδα, τον προηγούμενο Μάρτιο η μητέρα υποβλήθηκε στην εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων, από τα οποία εμφυτεύτηκε επιτυχώς το ένα. Η εξέλιξη της εγκυμοσύνης ήταν φυσιολογική και το Νοέμβριο γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι  βάρους 2.900 γραμμαρίων και ύψους 51 εκατοστών.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Iδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life στη Μαιευτική Kλινική ΙΑΣΩ, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του εξειδικευμένου Κέντρου Woman Center Αthens- Care & Cure: "Η κατάψυξη ωαρίων αλλά και εμβρύων με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης παλαιότερα και πλέον της υαλοποίησης είναι μια μέθοδος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '80 και από τότε αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους είτε πρόκειται για ιατρικούς λόγους, αν δηλαδή κάποιος από το ζευγάρι περάσει μια σοβαρή ασθένεια, ή απλά θέλουν να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Καθώς η μέθοδος κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων μπορεί να εγγυηθεί υψηλά ποσοστά επιτυχίας αποτελεί μια συγκριτικά πλεονεκτική μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και για το λόγο αυτό αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά των γυναικών και των ζευγαριών που καταφεύγουν σε αυτήν τη λύση. Η μέθοδος υαλοποίησης των αγονιμοποίητων ωαρίων υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη ειδικών άσηπτων τεχνικών κατάψυξης. Σήμερα αναφέρονται πιθανότητες επιβίωσης ως 90% και κύησης άνω του 40% ανά ωοληψία.

Επιπλέον, και η κατάψυξη των εμβρύων που αναπτύσσονται μετά τη γονιμοποίηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης έχει το πλεονέκτημα της σχετικά υψηλής πιθανότητας κύησης. Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι ο αριθμός ωαρίων που λαμβάνονται ανά ωοληψία είναι άνω των 10 και ότι η πιθανότητα γονιμοποίησης κυμαίνεται στο 70-80%, μετά από εμβρυομεταφορά 2 εμβρύων η πιθανότητα κύησης υπερβαίνει το 40%. Έτσι, η συνολική πιθανότητα κύησης μετά από εμβρυομεταφορά όλων των εμβρύων μετά από μια ωοληψία υπερβαίνει το 50%".

Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Υποχρεωτικό πεδίο

Οι χώροι του Woman Center

Επιστημονικό προσωπικό

Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης
Ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης γεννήθηκε το 1975. Το 1992 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1998. Στη συνέχεια ακολούθησε την ειδικότητα Γυναικολογίας-Μαιευτικής στη Γερμανία.
Δρ. Φλώρα Σταυρίδη
Η Δρ. Φλώρα Σταυρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000.
Χριστιάνα Γερμανού, MSc
Γεννήθηκα το 1974 στην Αθήνα. Μετά από ενασχόληση με διάφορα αντικείμενα μελέτης επέλεξα να ασχοληθώ με την ψυχολογία.
Ευαγγελία Νικολοπούλου, Μαία
H Ευαγγελία γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα, όπου και ζει σήμερα με τον σύζυγο και την κόρη της.
Άντα Στυλιανίδου, Δασκάλα yoga
Η Άντα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται με τη yoga από το 2003 και διδάσκει από το 2010. Τα μαθήματά της βασίζονται στα συστήματα YogaWorks, Hatha και Ashtanga Vinyasa.
Κρυσταλλία Οικονόμου, Γραμματεία

Η Κρυσταλλία γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και κατοικεί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας.

Μιλήστε μας

Μην αμελείτε την επικοινωνία με το γυναικολόγο σας. Για γυναικολογικά θέματα, θέματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης επικοινωνήστε μαζί μας, πείτε μας το ζήτημα που σας απασχολεί και θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας για τον προγραμματισμό πιθανού ραντεβού.

Μιλήστε μας

Καλέστε μας

(+30) 211 182 3000

Επισκεφθείτε μας

Λεωφόρος Κηφισίας 14 & Χαλεπά
Μαρούσι 151 25

Μιλήστε μας