Βρίσκεστε εδώ: / / / Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Αν είστε κάτω των 35 ετών, έχετε συχνές σεξουαλικές επαφές, περίπου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, χωρίς προφυλάξεις και κατά τις γόνιμες ημέρες, αλλά δεν έχετε καταφέρει να μείνετε έγκυος εδώ και έναν χρόνο, θα πρέπει να καταφύγετε στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

H μέθοδος βοηθά κάθε χρόνο χιλιάδες ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας στον κόσμο, να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους για απόκτηση παιδιού.

Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης συστήνεται σε περιπτώσεις:

  • Ενδομητρίωσης
  • Ανδρικής Υπογονιμότητας (χαμηλός αριθμός και/ή μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων)
  • Απόφραξης σαλπίγγων
  • Στυτικής δυσλειτουργίας
  • Ανεξήγητης υπογονιμότητας
  • όπου άλλες τεχνικές, όπως η πρόκληση ωορρηξίας ή ενδομήτρια σπερματέγχυση έχουν αποτύχει.
  • Ιστορικού Φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, ινομυωμάτων, ακανόνιστων κύκλων περιόδου, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα στάδια

Το πρώτο βήμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τη χορήγηση ορμονών στη γυναίκα (υποφυσιακές γοναδοτροπίνες), ώστε να παράξει περισσότερα ωάρια- από το ένα που παράγει με τη φυσική διαδικασία. Όταν διαπιστωθεί από τις εξετάσεις ότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ωοθυλακίων και το μέγεθός τους είναι πάνω από 17-18mm και παράλληλα υπάρχει ικανοποιητικό πάχος ενδομητρίου, προχωράμε στη χορήγηση β - χοριακής γοναδοτροπίνης και μετά από 36 ώρες στο στάδιο της ωοληψίας.

Η συλλογή των ωαρίων γίνεται με τη βοήθεια της βελόνας που κατευθύνεται υπερηχογραφικά. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και δεν απαιτεί νάρκωση. Την ημέρα της ωοληψίας, και ο σύζυγος δίνει σπέρμα σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο.

Τα ωάρια που αναρροφώνται καταμετρώνται και τοποθετούνται σε καλλιεργητικό υγρό. Κατόπιν, τοποθετούνται στον επωαστή για να ωριμάσουν έως τη στιγμή που θα γονιμοποιηθούν.

Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται συνήθως 3 ή 5 ημέρες αργότερα, με τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα που περνά μέσα από τον τράχηλο και δεν απαιτείται αναλγησία. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας καθορίζεται και ο αριθμός των εμβρύων (δύο ή τρία) που θα μεταφερθούν. Αν έχουν προκύψει κι άλλα έμβρυα που δεν χρησιμοποιήθηκαν, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει την κατάψυξή τους για μελλοντική χρήση.

Άλλες τεχνικές

Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο: Δεν περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών. Ο γιατρός παρακολουθεί υπερηχογραφικά και ορμονικά την πρόοδο ανάπτυξης του ενός και μοναδικού ωαρίου που παράγει η γυναίκα, το οποίο συλλέγεται την κατάλληλη στιγμή με τη διαδικασία της ωοληψίας.

Μικρογονιμοποίηση (ICSI): Αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του άνδρα είναι εξαιρετικά χαμηλός, η γονιμοποίηση του ωαρίου επιτυγχάνεται με απ’ ευθείας έγχυση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο. Η μικρογονιμοποίηση δίνει τη λύση και σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει λήψη σπερματοζωαρίων με τη χρήση λεπτής σύριγγας απ’ ευθείας από την επιδιδυμίδα (PESA) ή τον όρχη (TESA) ή να χρησιμοποιηθεί ορχικός ιστός (TESE).

Ιn vitro maturation (IVM): Σε αυτή τη μέθοδο, τα ωάρια δεν ωριμάζουν στο σώμα της γυναίκας, αλλά στο εργαστήριο με τη χρήση ειδικών καλλιεργητικών υλικών. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες νεότερης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο υπερδιέγερσης ωοθηκών, όπως είναι οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη (Assisted hatching): Με αυτή την τεχνική, επιτυγχάνεται λέπτυνση της ζώνης που περιβάλλει το έμβρυο για να διευκολυνθεί η εμφύτευσή του.

Συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Παρακαλούμε συμπληρώστε το πεδίο
Invalid Input
Υποχρεωτικό πεδίο

Καλέστε μας

(+30) 211 182 3000

Επισκεφθείτε μας

Λεωφόρος Κηφισίας 14 & Χαλεπά
Μαρούσι 151 25

Μιλήστε μας